Bingöl’ün yaylalarında arıcılar tarafından klâsik sistemlerle üretilen kütük balının hasadı başladı.
Bingöl’ün Ilıcalar bölgesindeki yüksek rakımlı yaylalarda, arıcılar tarafından klâsik tekniklerle üretilen kütük balının hasadı başladı. Bölgedeki arıcılar, ilkbahar aylarında kütüklerin içerisine sadece arıları yerleştiriyor. Bu yolda, arıların bal yapma sürecine rastgele bir katkı unsuru ya da yapay sistem dahil edilmiyor. Sonbahara hakikat kütükler içerisinde olgunlaşan bal, hasat ediliyor. Klasik üretim sistemi sayesinde hem doğallığını hem de besin pahasını koruyan kütük balı, piyasada büyük ilgi görüyor.
Kütük balının hem lezzeti hem de şifa istikametinden epeyce pahalı olduğunu vurgulayan arıcı Nihat Kanat, kilosunu 3 bin 500 TL’den satışa sunduklarını tabir etti. – BİNGÖL