Temmuz 20, 2025

Her sabah yorgun uyanıyorsanız dikkat, sebebi işiniz olabilir

Fibromiyalji yorgunluk, kronik ağrı ve sindirim meseleleriyle seyreden bir hastalık. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mert Sancar, “Gazetecilik, mimarlık, finans kesimi üzere meslekler ile uğraşanlarda yahut işini sevmeyen bireylerde fibromiyalji sıklıkla görülebilir” dedi.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mert Sancar kas-iskelet sisteminde yaygın ağrı, yorgunluk, uyku bozuklukları, konsantrasyon zorlukları ve vakit zaman sindirim problemleriyle fibromiyaljinin kendini gösterdiğini söyledi.

Uzm. Dr. Sancar, “Genelde hastalar, ‘Yorgun uyanıyorum. Gün boyunca manasını koyamadığım ağrılar yaşıyorum, bir yere oturmakla ayağa kalkmak ortasında daima bir huzursuzluk hissediyorum. Bazen parmak uçlarımdan belime, omuzumdan topuğuma kadar ağrım oluyor. Tüm analizlerim pak çıktı’ diyorlar. Teşhis süreci kadar tedavi süreci de sabır ve kararlılık gerektiren bir hastalık lakin çeşitli usullerle bunu denetim etmek mümkün” diye konuştu.

‘MUTSUZLUK DA AĞRILARI ARTIRIYOR’

Mükemmeliyetçi ve işkolik kişilik yapısının da fibromiyalji hastalığına yakalanma nedenleri ortasında gösterilebildiğini kaydeden Uzm. Dr. Sancar, “Gazetecilik, mimarlık, finans dalı üzere meslekler ile uğraşanlarda fibromiyalji sıklıkla görülür. Ayrıyeten işini sevmeyen bireylerde de fibromiyalji görülebilir. Mutsuzluk, ağrıları artıran bir faktör olduğu için yaptığı işten mutlu olmayanlar da en az gerilimli mesleklerde çalışanlar kadar fibromiyalji olma riskine sahiptir. Depresyon, dert bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk bu hastalığın görülme sıklığını da artırabilir” tabirlerini kullandı.

‘EGZERSİZİN YARARI BÜYÜK’

Fibromiyalji tedavisinin en sağlam ayağının hareket etmek olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Sancar, “‘Ağrım var, hareket etmeyeyim’ fikri, fibromiyalji için tehlikeli bir yaklaşımdır. Tam bilakis, hafif-orta seviyede antrenmanlar kasları yine eğitir, kan sirkülasyonunu artırır, hudut sistemiyle kaslar ortasındaki dengeyi tekrar kurar. Yürüyüş, yüzme, kolay direnç idmanları, duruş düzeltici hareketler ve nefes antrenmanları de bedenle barışmanın kapısını ortalar. Ayrıyeten pilates, yoga, Tai Chi üzere hem fizikî hem zihinsel rahatlama sağlayan tekniklerin olumlu tesirleri bilimsel olarak da kanıtlanmıştır” dedi.

‘KURU İĞNELEME İLE AĞRININ DERİNİNE İNİLEBİLİYOR’

Fibromiyalji hastalarında kuru iğneleme ile ağrıya karşı tedbir alınabileceğine değinen Uzm. Dr. Sancar, “Kuru iğneleme usulüyle tetik noktalar amaç alınarak kas içinde gevşeme sağlanır. Uygulama sonrası kaslar daha rahat çalışır, deveran artar, ağrı azalır. Bilhassa boyun, sırt ve kalça etrafındaki dirençli ağrılarda tesirli olabilmektedir. Bunun yanında nöral terapi metodu de uygulanabilir. Nöral terapi ile, cilt altına çok düşük dozda lokal anestezik uygulanarak hudut sistemi sakinleştirilir. Bu formülle hem ağrı hem de uyku sıkıntıları, bağırsak şikâyetleri, çarpıntı üzere otonom sistem belirtileri denetim altına alınabilir” tabirlerini kullandı.

‘İLAÇLAR TEK BAŞINA TAHLİL OLMAYABİLİYOR’

“Fibromiyalji tedavisinde ilaçlar her vakit tek başına tahlil değildir fakat hakikat hastada, gerçek vakitte önemli rahatlama sağlayabilir” diyen Uzm. Dr. Sancar, sözlerini şöyle tamamladı:

“Özellikle merkezi hudut sistemi üzerinden ağrı algısını düzenleyen kimi ilaçlar (bazı antidepresanlar ve hudut sistemi düzenleyiciler), hem ağrıyı hem de uyku bozukluklarını azaltabilir. Lakin bu ilaçlar çoklukla antrenman toleransını artırmak için birkaç ay kullanılır. Ağrı kesiciler ise birçok vakit yetersiz kalır, zira sorun kaslarda değil, ağrıyı işleyen merkezde gizlidir. Kronik ağrıyla yaşamak ruhsal dayanıklılığı da zedeler. Bu yüzden ruhsal dayanak, bilhassa de gerilimle başa çıkma marifetlerini geliştiren yollar tedavinin ayrılmaz modülüdür. Nefes terapisi, meditasyon, sanatla uğraşmak, tabiatta vakit geçirmek üzere teknikler, hudut sistemini dengeleyen en güçlü destekçilerdir.”

About The Author